Det där med pengar

Under de senaste åren har räntenivåerna varit så låga att det Svenska folket tillhör några av de mest skuldsatta i världen. Ett trist faktum, speciellt med tanke på att Svensk ekonomi svajar betänkligt. Det finns de som hävdar att Sveriges Riksbank med de låga räntenivåerna målat in Sverige i ett hörn. Att höja räntorna nu skulle kunna innebära en ekonomisk katastrof för en stor del av svenskarna. Problemet är alltså att svenskarna föll för frestelsen - och glömde konsekvenserna.

Nu gäller det att se om sitt hus.

Bland alla lånealternativ som erbjuds på marknaden har det börja dyka upp en del nya alternativ som det kan vara en ide att titta på. Att ta sig tid och räkna på kostnaderna för lånen och kanske placera om lån till mindre kostsamma alternativ. Men något som kan vara verkligen bra att se över är sina kreditvanor. Varför ska det vara självklart med krediter? Borde det inte vara mer självklart att spara pengar?

Detta med att spara pengar har underskattats under de senaste årens generösa kreditgivning och lågräntelån.
Att spara pengar i en bank har under samma tid som räntorna varit låga inneburit en ren förlust och det har därför kommit nya sparformer väl värda att titta på. Det handlar om sparande i aktiefonder där dina sparpengar förvaltas av fondproffs och du själv drar nytta av deras kunnande i form av utdelning på ditt sparkonto. Jämför man denna typ av sparande med sparande i en bank så kan det se ut så här:

Om du sparar 1000 kronor i månaden på en bank i 25 år kommer det med dagens räntenivåer att innebära att du sparat 300,000 efter 25 år.
Sparar du istället i den här typen av aktiefoner så kan samma 1000 kronor ge dig ett sparande på straxt över en miljon kronor efter 25 år.

Hur är detta möjligt? Det handlar om aktiehandel, s.k. Trading där man köper och handlar i valutor och råvaror, guld, olja, innovationer, företagande och allt sådant som går att satsa pengar i.
För oss vanliga dödliga kan denna typ av trading innebära en stor risk eftersom det krävs att man är insatt i världshandelns upp- och nergångar. Det är de människor som ligger bakom den här typen av sparform - och du kan alltså dra nytta av det i form av vinster på dina sparande medel.

Så - vad är haken? Bra fråga. Det är aktiehandel som gäller nu och för dem som ger sig in i den branschen är det strålande tider. Ju mer pengar det finns i omsättning ju större blir vinsterna.
De som satsar pengar i aktiehandel satsar aldrig pengarna i samma korg eftersom det vore oklokt ifall man gjort en felsatsning. De sprider riskerna. Och de är som sagt proffs.
Faktum är att man kan satsa pengar på att priset ska gå ner på till exempel en valuta, guld eller olja - och då vinner de även på nergången.
Idag har man dessutom avancerad teknik som gör det möjligt att köpa och sälja i ljusets hastighet och dessutom sätta en gräns för hur högt eller lågt priset får förändras och då säljer tekniken innehavet. Detta sammantaget; att sprida riskerna och arbeta med stopp loss-teknik innebär att det är i prinicp omöjligt att förlora pengar - och detta är anledningen till att denna typ av sparande har öppnats för den vanliga konsumenten.
 Det kostar ingenting att spara på detta vis utan bolagen tar en viss provision på sin handel och det är så de gör förtjänsten.
Du binder heller inte upp dina pengar utan kan tillskillnad från vid ett traditionellt pensionssparande ta ut pengarna när du vill.
Bara fördelar med andra ord. Det är på detta vis som pengar växer idag - genom aktiehandel. Denna form av sparande är långt mer fördelaktigt än ett traditionellt pensionssparande eftersom du inte endast slipper låsa ditt innehav utan dessutom slipper avgifter och kostnader.

Låter det för bra för att vara sant? Tänk så här: klyftorna i samhället är större än någonsin. Några har gått i fällan och valt den sortens livsstil som de förstår sig på; spara och låna. De som tillhör den klyfta där ekonomin blomstrar har valt Trading och aktiehandel - gör det du också; med proffsens hjälp.

Att öppna ett aktiefondspar tar 3 minuter - du har allt att vinna på att testa denna sparform. Bäst av allt är att tänka långsiktigt eftersom pengarna under madrassen ständigt sjunker i värde och köpkraften minskar. I den här typen a sparande ökar värdet så det är egentligen den tryggaste sparformen du kan ägna dig åt.
Utöver detta så är denna typ av aktiesparande reglerat och kontrollerat av finansinspektionen och skyddat genom insättninsgarantin genom Danske Bank och omfattas även av det statliga investerarskyddet.
Skatten för din vinst dras automatiskt eftersom det handlar om ett investeringssparkonto - och uppgifterna fylls i automatiskt i din deklaration.

Deborah Englund

Aktiefondspar
Kommentarer

Populära inlägg